Wat is stresscounselling?

Stress

Stress is een vorm van spanning die ontstaat door aanhoudende druk, soms van jaren.
Signalen kunnen zijn: minder plezier in het werk, snel geïrriteerd, thuis vaak met het werk bezig zijn, moe, concentratieproblemen, lichamelijke klachten, gevoel van onbekwaam te zijn.

Al kan stress (of wat stress veroorzaakt) voor iedereen iets anders zijn. Ieder mens kent positieve en negatieve stress in haar of zijn leven.

Positieve stress heb je als je bijvoorbeeld verliefd bent of een prestatie neer wilt zetten. Je lichaam zorgt ervoor dat er adrenaline vrijgemaakt wordt, zodat je een goede prestatie neer kunt zetten of heerlijk geniet van de vlinders in je buik.

Een gezonde spanning is goed omdat je extra alert en geconcentreerd kan reageren en zo beter kan presteren. Het hoort bij het leven en komt bij iedereen voor.
Sommige situaties leveren echter stress op zonder dat deze effectief te gebruiken is. Veel mensen raken bijvoorbeeld gestrest tijdens hun dagelijkse verblijf in de file.

Als er sprake is van negatieve, vaak langdurige of zich steeds herhalende stress, dan is er wat anders aan de hand.
Gebeurtenissen, omstandigheden of karaktereigenschappen geven je geen positieve energie. Laat staan dat je je restjes energie gaat verbruiken.
Op die momenten voel je je niet happy; er is geen sprake van een positieve drive. Je bent moe, lusteloos, emotioneel, paniekerig, angstig of hebt lichamelijke klachten.  Bij iedereen komt dit op een verschillende manier tot uiting. 
Als dit incidenteel eens voorkomt is dit niet echt iets om je druk over te maken. Je voelt je een paar uur of misschien een paar dagen niet zo lekker en vervolgens stap je weer vol energie in je leven. Je gaat naar buiten, je pakt je sociale leven op en/of je gaat weer sporten. En met een grote glimlach ga je aan het werk.

Dit is echter maar voor een heel klein percentage mensen weggelegd. Als de stress (te) lang aanhoudt en/of er geen tijd is om te herstellen, worden de gevolgen op steeds meer gebieden merkbaar. Het evenwicht kan verstoord raken en dit kan uitmonden in overbelasting en zelfs een burn-out.

Wordt je leven er door beïnvloed op een manier die je niet wilt?
Wat kun je zodanig veranderen dat je er niet meer (of minder) door gehinderd wordt en jij het leven weer zo kunt leven als jij wilt?

Stresscounselling

Désirée Brugmans begeleidt je als stresscounselor bij het reduceren van je stress. Als je je stress kunt reduceren door dingen anders te gaan doen en anders naar je omgeving te kijken (vanuit je eigen IK) komt er meer ruimte voor de dingen je graag zou willen doen. Je gaat positieve energie aanwenden voor dingen die jij graag wilt. Leef NU, zorg ervoor dat je de dingen die je wilt doen nu doet.

Het is een laagdrempelige vorm van hulpverlening waarbij je doelen gaat formuleren en gaat handelen om deze doelen te bereiken. Denk hierbij aan het beter leren kennen van jezelf, aan het leren omgaan met je eigen emoties en overtuigingen en aan het leren omgaan met persoonlijke problemen en vragen.
Stresscounselling helpt jou dus bij het vinden van de antwoorden op jouw hulpvraag die voornamelijk gerelateerd is aan de oorzaak en gevolgen van stress.

Interesse?
Informeer dan vrijblijvend naar de mogelijkheden!

→ Plan een gratis gesprek 

→ Bel: 06 403 190 25 (Désirée Brugmans)