Stress bij pubers

Pubers hebben net zo goed stress als volwassenen. 

Stress is een heel raar gevoel. Je wordt heel zenuwachtig en kan niet echt relaxen. Ik zou alles willen doen, maar dat kan niet. Ik moet keuzes maken.”
(VWO-leerling 16 jaar)

Scholieren ervaren een te hoge werkdruk, dat was de belangrijkste conclusie van het rapport “Als je het ons vraagt” van Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer in 2017.

Veel pubers vinden dat ze te hard moeten werken voor school en te weinig tijd hebben voor ontspanning. 

Of kinderen meer huiswerk krijgen, is lastig te meten. Wel is de cijferdruk toegenomen. „Omdat we in het onderwijs tegenwoordig alles meetbaar willen maken, is het aantal toetsmomenten flink gegroeid, Leerlingen moeten door steeds meer hoepels springen: meer citotoetsen, meer proefwerken en ze worden ook nog getest op zaken als leerachterstanden, dyslexie, dyscalculie, faalangst en hoogbegaafdheid, ” aldus David Asser, rector van het Amsterdamse Fons Vitae Lyceum.  

Het gevoel van drukte, bleek ook uit een enquête onder duizend Nederlandse tieners in 2014. Driekwart van de tieners meldden dat ze het te druk hadden. Een derde zei dagelijks stress te hebben door school. 26 procent rapporteerde zelfs burn-out klachten.
Steeds meer tieners melden zich bij de huisarts of psycholoog met burn-out klachten als oververmoeidheid, te veel stress, slapeloosheid en paniekaanvallen.
Al op de middelbare school voelen veel jongeren de druk om te presteren en hun cv op te bouwen. Een actief leven naast school en de constante aanwezigheid van sociale media maken het er niet bepaald relaxter op.

Wat kun je om het minder druk te hebben en beter met stress om te gaan? 

Alles goed willen doen is wel vermoeiend!

TIPS

1. Leer plannen

Op welke dag moet je wat leren? Pak de lesstof er vast bij: om hoeveel bladzijden gaat het, waar gaat de stof over? Welke aantekeningen horen erbij?
Vooral heel belangrijk: op welk moment van de dag ga je huiswerk maken?
En blijft er genoeg tijd over om ook vrije tijd te hebben?

Leg de telefoon weg wanneer je huiswerk gepland hebt. Maak drie kwartier huiswerk, en neem een korte pauze. Check dan eventueel je berichten, maar reageer er pas op als je het huiswerk af hebt dat je hebt ingepland.

Pubers hebben uitstelneigingen.
Gevolg: te laat gaan slapen en oververmoeid raken. Dat heeft de dag erna weer een nadelig effect op je concentratie en weerstand tegen afleiding. 

2. Leer één ding tegelijk te doen

Concentratie is voor leerlingen nog nooit zo moeilijk geweest. Als je voor een opgave de mail van de leraar moeten checken of in het Magister moet kijken, moet je tegelijkertijd weerstand bieden aan alle Snapchats en WhatsApps die voorbijkomen. Alles gebeurt daardoor maar half, want je moet van jezelf op alles reageren.
Maak onderscheid tussen tijd voor leren en reageren.

3. Leer pauze nemen

Ga dan niet je sociale media checken! Even niksen, even de aandacht eraf.
Bijvoorbeeld opstaan, thee maken, wat eten, een klusje doen (de vaatwasser uitruimen!). Dat geeft de hersens lucht.

4. Zorg voor afwisseling

Wie heeft er iets aan hoogvliegers die na een paar jaar werken al opgebrand zijn omdat ze niet geleerd hebben van hun inspanningen te herstellen?
Maak ook tijd voor bezigheden die niks met school te maken. Tijd met vrienden, uitgaan, sporten is niet alleen belangrijk om te ontspannen. Het is ook goed voor je persoonlijke ontwikkeling. 

5. Zorg voor focus

Kies! Ga niet teveel doen of te veel willen.
Kies activiteiten waar je voldoening uit haalt om je daarin verder te ontwikkelen. 

6 Leer ‘nee’ zeggen

Pubers hebben net als volwassenen tegenwoordig wel honderd manieren om hun kostbare tijd mee te vullen. Wees kritisch. Ben je er van bewust dat je ook Nee mag zeggen en niet overal Ja tegen moet zeggen van jezelf.  

7. Stel grenzen aan schermen

Dat is het allermoeilijkste wat er is en daar heb je ouders bij nodig. Die vinden het niet leuk om je die boodschap te geven, maar je hoofd blijft er leger van door de hoeveelheid prikkels te verminderen.
Als je niet steeds online zichtbaar bent, ervaar je ook niet steeds de druk om cool te moeten zijn.

8. Zorg voor verveling

Je hoeft niet steeds ‘aan’  te staan.
Verveling zorgt voor creativiteit en je bepaalt dan zelf waar je aandacht naar toe gaat. 

9. Waak voor perfectie

Leg de lat niet te hoog voor jezelf. Dan val je om!
Zorg dat je ergens plezier in kunt hebben in plaats van de beste willen zijn.
Een jongerencoach kan je hierbij ook helpen:

Iets voor jou? Klik hier. 

 

Hulp nodig?

Plan een gratis gesprek 

Of bel: 06 403 190 25  (Désirée Brugmans)