Als er sprake is van negatieve, vaak langdurige of zich steeds herhalende stress, dan is er wat anders aan de hand.
Gebeurtenissen, omstandigheden of karaktereigenschappen geven je geen positieve energie. Laat staan dat je je restjes energie gaat verbruiken.
Op die momenten voel je je niet happy; er is geen sprake van een positieve drive. Je bent moe, lusteloos, emotioneel, paniekerig, angstig of hebt lichamelijke klachten. Bij iedereen komt dit op een verschillende manier tot uiting.
Als dit incidenteel eens voorkomt is dit niet echt iets om je druk over te maken. Je voelt je een paar uur of misschien een paar dagen niet zo lekker en vervolgens stap je weer vol energie in je leven. Je gaat naar buiten, je pakt je sociale leven op en/of je gaat weer sporten. En met een grote glimlach ga je aan het werk.
Dit is echter maar voor een heel klein percentage mensen weggelegd. Als de stress (te) lang aanhoudt en/of er geen tijd is om te herstellen, worden de gevolgen op steeds meer gebieden merkbaar. Het evenwicht kan verstoord raken en dit kan uitmonden in overbelasting en zelfs een burn-out.
Meer achtergrondinformatie?
Bekijk het minicollege van hoogleraar Erik Scherder. Hij legt in het een kort college uit: Wat is stress en wat kunnen we er aan doen?
klik hier